Anmeldelser etc.

image003.jpg
Sagt om Fred og Ro, roman af Ane-Marie Kjeldberg:

Litteraturmagasinet Sentura:

“Tilmed har de to hovedpersoner det mest nedsmeltende sexliv, jeg mindes at have oplevet på print i en dansk roman.”

“Hun holder godt fast i sine hovedpersoner og ryster rundt med dem med sikker hånd. Der er masser af ramsaltet, usødet humor, og mange finurlige sidehistorier og bipersoner […] Kjeldberg har sans for detaljer, bevægelser og miljø, og hun evner samtidig at få den omsat til en underholdende prosa.

Hun kan anslå den mest dødbringende uskyldige tone for derefter at lade som ingenting side efter side… og tvinger dermed læseren og bogens hovedpersoner til at danse kinddans til blid musik spillet på vaskebræt.”

“Fred og ro er en supersaftig familie- og historieroman for modne mennesker i alle aldre.”

“Den må decideret frarådes for elitære besserwissere. I Ane-Marie Kjeldbergs prosa er verden ikke delt op i skrøbelige og symboltunge tekstfragmenter. I stedet klaskes lillemor op på køkkenbordet og får sin bekomst i en insisterende tone, hvis hun skulle være i tvivl om noget.”

Læs hele anmeldelsen her.

Ordholder (Sentura- og Kr. Dagblad-anmelder Tina Charlotte Møller):

“Det kan kun skyldes pladsmangel eller blindhed hos bogindkøberne, at denne velskrevne, afsindigt underholdende og fælt grumme roman ikke står forrest på alle boghandleres udstillingshylder side om side med Kunsten at græde i kor og Den som blinker er bange for døden.
Ane-Marie Kjeldbergs Fred og Ro skriver sig ind i samme række af hjemstavnsfortællinger, hvori overfladepænhed, hykleri og tabuer afdækkes. Og så er den dog noget helt for sig selv.”

“Med en knivskarp sans for detaljerne i den menneskelige gestik og mimik fortæller Kjeldberg[…]”

“Forfatteren går tæt på forholdet mellem mennesker – også når det gælder det erotiske område. Det utrolige er, at Kjeldberg forstår at bevare en meget fin balance imellem det direkte pornografiske og det blidt erotiske, selv når hun skildrer endnu tabubelagte seksuelle udfoldelser. Erotikken taler sit eget sprog og fortæller sin egen historie hele romanen igennem.”

Se hele anmeldelsen – “Ridser i lakken” – her.

Der Nordschleswiger:

“Dette er ikke det billede, som jeg i gennem 11 år i Danmark har dannet mig af mindretallet. Uforbederligt reaktionære findes i mindretallet og i flertallet, i Polen og i Putins Rusland. Overalt.”

“Kjeldbergs roman er en sand samling af sex-scener af – og her åbenbarer forfatterinden en vellykket pen – kildrende erotisk tilsnit.”

Hele anmeldelsen kan læses i dansk oversættelse her. På tysk her.

Jydske Vestkysten:

“Skildringen af den snævre indspisthed, der ofte vil opstå i en lille, sammentømret flok – den være sig religiøs, politisk eller som her national – der er nødt til at bekræfte hinanden i deres egenart for at overleve, er noget af det bedste i bogen.”

“[…] med – alt for mange – udpenslede sexscener.”

Fyldepennen.dk – anmelderen Kåemer Asmussen:

“Det er en god og klog bog, som jeg er glad for at jeg har læst.”

“Færden gennem bogen har dels været frydefuld, på grund af det sikre sprog og de originale formuleringer, og dels pinefuld fordi man jo lever med i personernes lidelser. De har dog også glæder, de erotiske scener mellem Miriam og Hannes er stærke.”

Læs det hele her.

Forfatteren Kirsten Nørgaard på sin litterære blog, stensamler.wordpress.com:

“Sikke et sprog. Det er sitrende fyldt med […] rammende og psykologisk indfølende beskrivelser”

Og om bogens seksuelle sider:

“Det er ikke sex, det er åndeløst erotisk og utrolig smukt beskrevet”.

Læs det hele her.

Litteraturstuderende Martin Johs. Møller på sit litterære nyhedssite martinjm.blogspot.com:

“Fred og ro, […] som jeg ganske enkelt ikke har formået at få læst. Den har ikke kunnet fastholde mig – eller omvendt.”

Penpal, læser:

“Det var med vemod at jeg i går afsluttede din fremragende roman.

Var blevet så gode venner, Miriam og jeg.

Tog del i hendes kamp mod håbløsheden, fornægtelsen og den seksuelle undertrykkelse i overkogt længsel. Miljøskildringen er så intens at man nærmest klaustrofobisk sidder og venter på udbrudet, sammenbrudet og opbrudet, der forløser hovedpersonen og hele romanen til sidst.

At holde flertallet af personer frem i ansigtsløs karakter på den måde. Føler at man går rundt inde i hovedet på Miriam med smerter i sjæl og underliv.

Først i efterskriften kommer rekylen af alle de underspillede spil. Overtonerne om hemmelighederne og loyalitetens kamp mod dette århundredes normer bliver nærmest anakronistisk og så alligevel ikke, idet 1700 tals etik blandes med Claus Borre og Moonlight Shadow. Det er kunst uden omsvøb. Romanen i en nøddeskal.

Brændende erotik, der svinger mellem ekstase og kvalme forøger bare sanseindtrykket gennem hele romanen. Som linedans på et samuraisværd.

Fantastisk flot !”

Denne anmeldelse kan også læses på Bogrummet.dk (inkl. 5 af 5 stjerner)

Litteratursiden.dk’s blog:

”[…]fin historie om psykiske knæk, der stille nedarves gennem generationer.” ”[…]som det er virkeligheden.”
”[…]skrevet i et meget rigt og smukt sprog og med udpræget sans for psykologien mellem mennesker”.
”Sex kan forfatteren også skrive. I den grad! Meget detaljeret, smukt og stærkt og som udtryk for de mest forskelligartede følelser”.
Anne Louise

”En rystende skildring af det at tilhøre en i al diskretion ildeset og presset minoritet. Og om at komme ind i den udefra og opleve at blive vogtet på og presset ind i snævre rammer”.
”[…]en gribende svigermorhistorie, der går bagom den dominerende og manipulerende svigermor, som vi alle har oplevet”.
”[…]genialt skrevne erotiske scener, som er integreret i romanens psykologiske flow på en måde, som jeg aldrig har set det før”.
Lisa

Hans Dolk, læser:

“Genom din bok ‘Fred og Ro’ har jag fått en bättre förståelse av det tyska mindretal
i Sönderjylland.
Nu förstår jag diskussionen om tyska skyltar här bättre!
mvh
Hans Dolk
Haderslev”

Morgan, læser:

“Åååååååååååååhrr … en af de mest komplekse udåndinger jeg længe har haft. Har suget næsten halvdelen af bogen i et stræk her i dag … har lige vendt den sidste side og lukket bagsiden mod alle siderne. Dirrer. At opfyldthed, vemod, indsigt, oplevelsesglæde og tanker om tilværelse på samme tid. For sevan Ane-Marie … dette er et mesterværk! Gisp en bog!”

“…så springer jeg lige ind fra sidelinjen og siger, at DET SAFTSUSME var godt, at du skrev den bog. Den er fantastisk. I sin skrivestil. I sin måde at bruge genren (genrerne) på. I sin handling. I sin klimaksopbygning (-opbygninger). I sit persongalleri. I sin personskildring. Ikke siden Anna Gavaldas Bare sammen har jeg følt mig forført og indført i menneskeskæbner på samme måde, som jeg gjorde her. Det var ét stort dybt åndedrag at læse den. Opleve den. Og du har ramt mere end en ‘nerve’ i din skildring af disse menneskers liv og skæbne.

Og hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg lige ved at revne for at vide, hvordan det er gået Miriam. Der var et lille strejf af Dina uden vanvid over kvinden deroppe mod Nord. En følelse af en stærk kvinde i eget univers.”

Forfatteren Poul Høllund Jensen på Bogguide.dk:

“Bogen er præget af en sikker situations- og miljøbeskrivelse. Ligesom i den første roman er forfatterens fine sans for humor et stor aktiv og intensiteten i handlingsforløbet er stærk.”

“Indelukketheden, klaustrofobien lyser langt væk. For udenforstående et spændende indblik.”

“Min hovedanke mod bogens litterære kvalitet er ubalancen mellem det seksuelle og resten af bogen. Jeg synes, at den spinkle sprogtone (som jeg sætter højt) og den antydede og langsomt voksende konflikt og indsigt kommer til at stå i skyggen af det erotiske. Som om det erotiske er tilføjet senere. Det er ikke nok for mig at det seksuelle er saftigt og flot beskrevet. Det tar ligesom opmærksomheden fra helheden.”

“[…]sex behøver en kraftigere legalisering i litteratur end så mange andre temaer”.

“Jeg synes bogens univers (i og omkring gården Unter den Linden) er flot visualiseret[…]”

Læs hele anmeldelsen her.

Boganmeldelse.com:

“Fortællingen er holdt i et særdeles smukt og varieret sprog, og forfatterens evne til med meget indfølte tilbageblik at begrunde hovedpersonernes gøren og laden er bemærkelsesværdig. Anbefales til alle, der ønsker dramatikken skabt i de psykiske spændinger mennesker imellem.”

Hele anmeldelsen – inkl. fire af fem stjerner – kan læses her.

Bogrummet.dk:

“En historie om, hvordan sex kan holde to mennesker sammen igennem meget. […] virkelig en nydelse at læse. Frisk og direkte går Ane-Marie Kjeldberg til sagen med mange detaljer og blik for fryden i god elskov. Hendes sprog er smukt, og hun har en rytme, der understreger emnet inciterende og dejligt.
Selv mere særprægede seksuelle akter skildres klart og detaljeret og med en forfriskende mangel på sensationslyst eller lummerhed, således at vi med nysgerrighed læser for eksempel om, hvordan en kvinde ved et tilfælde får en bogstaveligt talt dyrisk orgasme. Også mænds telefonsex beskrives nærmest objektivt – og med humor, når vi følger den strikkende telefonsexpige. Poesi og smerte kommer ind, da den ensomme unge mand har telefonsex med sin elskede uden at vide, det er hende.”

Hele anmeldelsen – inkl. fem af fem stjerner – kan læses her.

Bogrummet.dk (anmeldelse to):

“I et umanerligt varieret og smukt sprog beskriver forfatteren den unge Miriams indtog i en mindretalstysk familie i Sønderjylland og de efterhånden mere og mere absurde handlinger, der udspinder sig i husene bag de grønne hække og som kulminerer i hændelser, som i starten ville føles ganske utænkelige, men som til sidst nærmest står som den mest naturlige konsekvens af forløbet”.

“Romanen er en rejse i stemninger. Lyse og mørke, dystre og håbefulde, lystne og skrøbeligt sarte. Man følger med, man ånder med, man krummer tæer og man river sig i håret over, at de hovedpersoner dog ikke kan finde ud af det. Det er til at skrige over.”

Hele anmeldelsen – inkl. fire af fem stjerner – kan læses her.

På Bogguide:

“Afsløres skal, at det hele ender ud i flere dramatiske optrin, som bliver desperat uhyggelige, fordi de hele tiden bortforklares og dysses ned.
Ane-Marie Kjeldbergs skildring af mekanismerne i fortielse og langsom psykisk nedbrydelse trækker tænder ud. Det er som at være i sumpen selv.
Fred og Ro er specifik om langtidsarv fra Hitlerregimet, men almen om fortielser og magtesløshed mod nedarvet synd.”

Se hele anmeldelsen her.

Hos netboghandlen eLounge:

***** 4 af 5 stjerner.

Undervejslæseres kommentarer: se her.

Før udgivelsen: Uddrag af konsulentudtalelse:

“Udgivelsesværdig […] Kjeldbergs skildring af nonverbal adfærd giver i de bedste scener tilværelsen på Unter den Linden en David Lynch-lignende atmosfære.”

Uddrag af konsulentudtalelse:

“Forfatteren har god sans for antydningens kunst i forbindelse med menneskelige relationer, og de vigtigste oplysninger læser vi mellem linjerne og i kraft af teksten sammenstillinger.”

Uddrag af redaktørudtalelse:

“Rigtig medrivende og spændende historie med en god opbygning og nogle psykologisk interessante og veldefinerede personer, som man virkelig kommer til at holde af og bekymre sig om.”

9 kommentarer

 1. Det er lidt trist, at du holder pause fra bloggen. Men jeg forstår godt, at man kan køre træt, når man bliver misfortolket, sådan som du er blevet det af nogle anmeldere med mere omkring din roman.

  Så er det dejligt at se de mange KLOGE og GODE anmeldelser og udtalelser, du også har fået om Fred og ro.

  Jeg glæder mig, til du kommer tilbage på bloggen.

 2. Kære kjeldberg

  ja, antydningens kunst er vigtig 😉

  kh
  Lonni

  PS: Glæder mig til at læse din bog.

 3. Kære Ane-Marie.
  Jeg håber, du har det godt i braklandet. Savner dig herinde .-)

 4. Kære Skuffe, Lonni og Morgan

  Tak for dejlige hilsner 🙂 . De opmuntrer og luner.

  Ja, Skuffe, jeg er virkelig glad for de positive meldinger, jeg har fået på min roman. Meget.

  Lonni: Ja, man bliver mere og mere opmærksom på den kunst, antydningens, jo mere man skriver. Til sidst ender man nok i den rene tågesnak… 🙂

 5. Det var da nogle kanonflotte anmeldelser! Til lykke med dem.

 6. Tak skal du have, Bo. Og tak for linket ovre hos dig. Det blev jeg glad for.

  Mange hilsner
  Ane-Marie

 7. […] til Årets Blog, vil du modtage en række gaver fra sponsorer, herunder et eksemplar af min roman Fred og Ro. Hvis du vil være sikker på at undgå denne bog, er det med at gøre din blog så kedelig og […]

 8. […] bekendt spurgte mig igen forleden, om jeg ikke alligevel har fortrudt, at Fred og Ro blev udgivet, med de ubehageligheder, det medførte. Jeg sagde nej. Jeg er glad for, at en del […]

 9. […] i Århus for lånere af romanen Fred og Ro er nu nede på “kun” 1 år og 2 måneder. Århusbibliotekerne ejer, så vidt det kan […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: