Anmeldelser

marcipann.jpg

Anmeldelser af romanen Marcipansøstre, Ane-Marie Kjeldberg, Facet, 2008:

Politiken:

“’Marcipansøstre’ er en lille gyser af et pubertetsdrama fra 70’erne.”

“[…] hyppige beskrivelser af diverse former for både skamfuld og skamløs masturbation og pirring – på det punkt er den faktisk på grænsen til det vulgære og minder om pornobladene i periferien af min barndom”.

“Eva vakler troværdigt og medrivende mellem to verdener: sin egen og elektrikerdatteren Lenes med hesteblade og sværmende uskyld og så den, som tilhører den fra København tilflyttede psykiater- og mensendiecklærerfamilies fremmelige piger, der opdrages til at tilfredsstille kroppens behov uden blusel – og uden hensyn til omverdenen. De piger er hun tiltrukket og domineret af med en latent […] lesbisk forelskelse.”

“Men det er klassesammenstødet, der ender med at være det interessante ved ’Marcipansøstre’. Dens for mig positive budskab er, at frigjorthed for nogen har omkostninger for andre, og det er en fin detalje, at det er den ’bornerte’ medløber Eva, der til sidst – dog uden held – sætter hælene i, da hendes retfærdighedssans krænkes.”

“[…] i den sidste tredjedel […] løfter [romanen] sig og bliver en stille, social gyser – selv om en stor del af den foregår mellem lårene på unge piger og et par uforsigtige mænd.”

Se hele Marie Tetzlaffs anmeldelse – under overskriften Saftige piger i Silkeborg – i Politiken her

Berlingske:

“I »Marcipansøstre« møder vi almindelige, ensomme Eva i en jysk provinsby. Hun drages mod den spændende Caritas, som ikke synes, det er et problem at skille sig ud. Hjemme hos Caritas’ søstre Arendse og Dike, hendes tavse far og flagrende mor, er spillereglerne anderledes end i resten af Evas verden. Familien tyr til dysfunktionalitetens primære overlevelsesstrategi – at positionere sig selv som bedre end alle andre og dermed være dem, der har patent på den rigtige måde at leve på.

Selvom familien påberåber sig retten til fri seksualitet, er det ikke et let sted at udforske sin egen spirende seksualitet. For deres form for frihed, er et skyggefuldt fængsel, bygget på et fundament af forstyrrede grænser mellem børn og voksne.”

“Når lyst og overgreb blandes sammen i en heftig og uoverskuelig cocktail, som det sker for Eva, bliver resultatet uundgåeligt en voldsom skamfølelse.”

“[…] pigerne er ofre præcis på den måde, børn er, hvis de vikles ind i en voksen verden af forstyrrede grænser og voksenseksualitet.”

Læs hele Anne Lise Marstrand-Jørgensens engagerede analyse og anmeldelse i Berlingske her

Kultur for Unge:

6 stjerner, “fordi den er spændende, oplysende, realistisk, aktuel, savnet og hamrende modig”.

‎”… skønt, at Ane-Marie Kjeldberg tør vise teenagepigernes forskellige seksualitet og tanker så direkte i “Marcipansøstre”, hvor Evas velbefindende hverken findes i de seksuelle aktiviteter hun bliver presset ud i af søstrene, eller i hendes mors offer/gerningsmands-overbevisning, men et sted midt imellem, som hun blot ikke har fundet og fundet sig tilrette med”, siger anmelderen desuden – i en lang og grundig anmeldelse.

Se det hele her.

Litteraturmagasinet Sentura:

“En roman, der er som en tikkende bombe – om seksuelle grænseoverskridelser som et barn kan opleve dem”.

Der fortsættes:

“Med Marcipansøstre begiver Ane-Marie Kjeldberg sig ud i grænselandet for, hvad det er alment acceptabelt at fremstille i kunsten. Hun skriver om det, mange ikke vil se – at også børn har seksuelle følelser og en medfødt nysgerrighed overfor dette aspekt af tilværelsen[…]”

og videre:

“Der er sansehidsende sekvenser i Marcipansøstre – sekvenser, hvor også barnets seksualitet er i fokus – og læseren konfronteres med sin egen ambivalens. Men værkets holdning er klart, at børns seksuelle nysgerrighed ikke må udnyttes af voksne krænkere […]”

og:

“[…] man bliver også mindet om Leif Panduros De uanstændige.”

Hele anmeldelsen, under titlen “Trang til at røre”, kan læses på Senturas netversion.

Bibliotekslektørens udtalelse:

“grænseoverskridende sexlege”

“fine tidsbilleder”

“Sprogligt og fortælleteknisk fungerer historien upåklageligt”

Aht. copyright kan hele udtalelsen ikke gengives, men det kan videregives, at den er uden negative anmærkninger.

Interesserede kan få hele lektørudtalelsen pr. mail eller print ved henvendelse på eget bibliotek.

ZoomMagazine anbefaler Marcipansøstre 09.04.08.

Magasinet Oestrogen:

“[…] direkte opgør mod seksualangsten og de svigt, der kan følge i dens farvand. ”

“[…] oprørsk fortælling om seksualforskrækkelse, foragt og fordømmelse. ”

“Marcipansøstre er også en intim beretning om at være ung i 1970’erne – med tidens brune tekrus, nøgengymnastik og brændende bh’er. Og så er den en tidløs og genkendelig fortælling om venindeskaber, teenage-kvababbelser og kærlighedsambitioner.”

Se desuden Ole Hansens anmeldelse af anmeldelserne af Marcipansøstre

%d bloggers like this: